En ferie i Hellas betyr ikke bare å bo på luksushoteller, ta en dukkert i det klare blå havet og nyte mye sol, det betyr også å bli kjent med lokale spesialiteter. Gresk mat er et ekte mekka for matelskere!
En velsmakende forrett
En av de vanligste forrettene i Hellas er saganaki. Saganaki tilsvarer en rekke retter alle tilberedt i en liten stekepanne med to håndtak. Merkelig nok er ikke denne pannen gresk, den er av tyrkisk opprinnelse, der den heter Sahan.
Den vanligste saganaki er stekt ost. Ulike typer ost brukes til denne forretten, inkludert sauefetaost og halloumi. Den smeltes til den bobler og serveres deretter med sitronsaft og pepper. Tradisjonelt spiser du det med brød.
Andre retter som tilberedes i saganakien er reker og blåskjell med blant annet en krydret tomatsaus.
Gresk kjøtt til du slipper
Gyros er en typisk gresk delikatesse som kommer fra den tyrkiske döner kebaben. Gyros blir av grekerne sett på som en fast food-rett, men ikke la det avskrekke deg. Foruten å være billig, er dette krydret svinekjøtt – som grilles på et stort spyd – også veldig smakfullt.
Denne spesialiteten fra det greske kjøkkenet serveres tradisjonelt med skiver av tomat, løk, tzatziki eller yoghurt, salat og i noen tilfeller også med potet. Alt dette er ofte pakket inn i pitabrød.
Andre typiske kjøttretter fra gresk mat er:
Souvlaki. Det spiller ingen rolle hvilket kjøtt det er (lam, biff, kylling eller svin), hvis det er på spyd er det souvlaki. I noen tilfeller serveres den med samme tilbehør som gyros.
Kekab. Det er ikke dette du er vant til, for eksempel fra döner-kebaben. I Hellas er Kebab et langstrakt kjøttstykke i strukturen til en hamburger. Fordi de tilsetter urter og krydder i kjøttet, kan du regne med en fin blanding av smaker.
Greske spesialiteter for vegetarianere
Stekt aubergine, tomat, løk, hvitløk, poteter, béchamelsaus og grillet ost; de er de vanligste ingrediensene i moussaka. Den sammenlignes ofte med lasagne, men pastafri. Et absolutt høydepunkt i gresk mat!
Hvis du foretrekker en salat, gå for den tradisjonelle greske salaten med agurk, tomat, oliven, rødløk og feta og en dressing av olivenolje, eddik og sitronsaft. Den serveres ofte som tilbehør, men du kan også bestille en hovedsalat.
Snacks fra gresk mat
Ikke forvent å komme lettere hjem fra ferien. Det er for mange smakfulle snacks tilgjengelig i gresk mat. Et lite utvalg:
Tzatziki er kanskje den mest kjente greske retten. Denne 'sausen' – basert på yoghurt, agurk og hvitløk – brukes til å dyppe kjøtt, grønnsaker og pita. Også flott som forrett!
En annen dip som er populær blant grekere er taramosalata. Selv om navnet ser ut til å referere til en salat, er denne kremete blandingen av rogn (fiskeegg) virkelig laget for å dyppe i for eksempel pita.
Dolmathakia er vinblader fylt med ris, pinjekjerner og friske urter. Etter vår mening smaker de best når du spiser dem lunkne.
Tirokroketes og sfougata er gylne ostekuler som bokstavelig talt smelter i munnen. Sfougata-kulene er ofte laget av lokale oster, ulike typer ost blandes til tirokroketter.
Revithokeftedes er faktisk den greske versjonen av falafel. Disse stekte kikertbollene har imidlertid en unik krydderblanding.
Søtsaker og desserter
Visste du at på mange greske restauranter får du en gratis dessert? En av de vanligste er Glyka Tou Koutaliou, som i utgangspunktet betyr "søt skje". Det er gresk yoghurt med frukt eller grønnsaker. Slik kan du enkelt få i deg yoghurt med gulrotmarmelade.
Halvasi, en smørkake laget av semulegryn, rosiner og mandler servert med vaniljeis og/eller granateplesirup, er også deilig som dessert. Loukoumades er like uimotståelige og deilig søte. Når det gjelder struktur, er disse kulene noe sammenlignbare med våre oliebollen, men mindre. Men smaksmessig er de helt forskjellige; disse kulene dynkes i honning eller sirup og drysses med kanel.
En overdose olivenolje
Oliven olje; du finner det i nesten alle retter i Hellas. Forstyrrende? Nei, så deilig olivenolje finner du knapt noe sted. Denne lages ofte av kokker og restauranteiere selv. Fra lokalt dyrkede oliven. Velsmakende!
Flere spesialiteter fra gresk mat
Spanakopita er en siderett som serveres mange steder i Hellas. Det er en filodeigpai med spinat og fetaost, som ser annerledes ut hver gang. Rund, firkantet, stor, liten; grekerne satte sin egen spinn på det.
Er du ikke i humør for et stort varmt måltid på grunn av det varme været eller vil du ha en søt dessert? En Feta Me Meli kan nytes når som helst på dagen. Hva det er? Feta pakket inn i filodeig dryppet med honning. Den salte fetaen og den salte honningen gir en spesiell smaksopplevelse.
Ikke en fan av honning? Tiropites er trekantede filodeigark med en blanding av gresk ost i. Enkelt, men veldig velsmakende!
Får du vann i munnen mens du leser denne artikkelen? For oss er det eneste alternativet for å nyte alle disse spesialitetene fra det greske kjøkkenet å bestille en ferie.