Kleftiko gresk tradisjonell rett

Kleftiko er en ekte gresk tradisjonell rett som du absolutt bør prøve under ferien din i Hellas.

Den aller beste tradisjonelle greske lam kleftiko-oppskriften (gresk lam pakket inn i pergamentpapir)! Saftig og myk, smelte-i-munnen lammekleftiko med myke poteter og en deilig hvitvinssaus, tilsatt aromaene av hvitløk, søt løk, stekt paprika og saftige tomater ... Rett og slett uimotståelig!

Gresk lam Kleftiko-oppskrift - Hva betyr lam Kleftiko?

Lam kleftiko er en rustikk, tradisjonell gresk oppskrift laget av langsomt kokt lam, først marinert i hvitløk, olivenolje og sitronsaft. Denne tradisjonelle oppskriften ble opprinnelig tilberedt i en jordovn, en enkel grop i bakken, brukt til å beholde varme og røyk. Lamm ‘kleftiko’ betyr bokstavelig talt lam ‘stjålet’.

Dette navnet kommer fra Klephts som ville stjele lam eller geiter og tilberede kjøttet i skjulte underjordiske ovner for å forsegle smak og lukt slik at de ikke ble oppdaget og ville bli fanget.

Hvordan lage det perfekte greske lammet Kleftiko.

I dag tilberedes Kleftiko-lam forseglet, pakket inn i pergamentpapir (i pakker eller poser) for å holde all juice og smaker inne.

For denne greske lam kleftiko-oppskriften foretrekker jeg alltid et lammelår som, når det tilberedes sakte, blir supermyk! Du kan bruke beinet som helhet, noe som krever ekstra koketid, eller be slakteren din kutte det store beinet i biter.

Selv om potetene for mange lam kleftiko-oppskrifter ikke blir lagt i samme pose med lammet, anbefaler jeg sterkt at du gjør det, slik at alle juice fra kjøttet blir absorbert!

Marinering av lammet kleftiko i minimum 2 timer, eller helst om natten, er avgjørende for at kjøttet skal absorbere alle deilige middelhavsmaker og aromaer.

Det hemmelige trinnet til den perfekte lammekleftiko er å pakke ut pergamentpapiret rett før det er helt klart, heve varmen og koke litt lenger for å få lammet og potetene pent farget og sprø utenpå.

Til slutt, ikke glem salaten. Denne jordnære retten er best kombinert med en forfriskende gresk fetasalat. Den tradisjonelle retten vil derfor bli beriket ytterligere med aromaene fra oregano og feta!

Ingrediensene:

1 - 1,2 kg lammelår uten bein (med bein 2 kg)

2 små rødløk

2-3 paprika (grønn, rød, oransje)

4 fedd hvitløk (2 i skiver og 2 hele)

2 ss sennep

juice av en halv sitron

1 ss tørket oregano

1/2 kopp olivenolje

1/2 kopp tørr hvitvin

200 g Kefalotyri eller Graviera eller en gulost, terninger

5 mellomstore poteter

1/2 moden tomat, skivet

salt og nykvernet pepper

pergamentpapir

kjøkkentau


1.Til å tilberede denne greske lammekleftiko-oppskriften, begynn med å vaske lammekjøttet grundig og skjær det i porsjoner (ca. 5 - 6 cm). Legg i en stor bolle eller bolle og sett til side.


2. Tilbered grønnsakene til lammet kleftiko. Skjær løken i to og deretter i fire deler. Skjær paprikaen i 2-3 cm biter og skjær 2 fedd hvitløk. Ha grønnsakene i bollen med lammekjøttet og hell i olivenolje, hvitvin og sitronsaft. Tilsett sennep, 2 hele hvitløksfedd, dryss med oregano og smak til med salt og pepper. Bruk hendene til å blande alle ingrediensene sammen. Dekk bollen med plastfolie, la avkjøles og mariner i minst 2 timer. Det er bedre å la det marinerte kjøttet ligge for Kleftiko-lammet hele natten for å absorbere alle de deilige smakene.

3. Når kjøttet til kleftiko-lammet er blitt tilstrekkelig marinert, sett lammet tilbake til romtemperatur. Tilsett osten (kuttet i 2 cm terninger) i samme skål og bland. Forvarm ovnen til 180 grader celsius.

4. For å forberede potetene til denne lam kleftiko-oppskriften, skrell potetene og skjær dem i fire biter. (Lammet kleftiko krever omtrent 2 1/2 times steketid, så skjær potetene i store biter slik at de beholder formen.)

5. Nå er det på tide å pakke lammet kleftiko i pergamentpapir. Legg 4 lange pergamentpapir for å danne en stjerne. Drapene potetene i midten av bakepapiret og smak til med salt og en klype oregano. Hell marinaden fra lammet over potetene og legg lammet og grønnsakene på potetene. Nok et lag tomater.

6. For å omslutte lammet kleftiko, hold pergamentpapiret tverrgående fra kantene og grip hånden i midten, rett over fyllingen og klypen. Bruk kjøkkenstrengen til å binde den tett sammen, rett over fyllet og løft den opp i en steketinn.

7. Stek lammekleftiko i ovnen i ca 1 time og 45 minutter til det er mykt. Ta formen ut av ovnen og hev temperaturen til 220 grader Celsius.

Pakk ut lammet kleftiko. Tør lammet sammen med saftene og sett i ovnen i ytterligere 20 minutter til det er brunt. Fjern lammestykkene fra posen og pakk dem inn i litt folie for å hvile. Sett deretter potetene i ovnen i ytterligere 20 minutter til de er pent farget.

Sett lammestykkene tilbake i steketinnet og server lammet kleftiko som det er. Enjoy!

Hellas ekskursjoner