Raki kultur på Kreta

Raki, som kretensisk Tsikoudia også kalles, er som den greske Tsipouro en brandy, men Raki er en sterk klar drikke som inneholder om lag 40% alkohol. Det er destillert fra slammet som gjenstår etter at vinen er presset fra druer. Dette slammet kalles vinen må.

Mye alkohol er full i Hellas. Lokalbefolkningen drikker å ha det gøy. Sterkt drukket greker er sjelden oppdaget. Følgelig er det også noen veldig kjente typisk greske drikker, hvis navn alle forbinder med Hellas, som aldri har hørt om Ouzo og Metaxa?

Tsikoudia og Raki

Tsikoudia, også kjent som Raki, er den kretiske versjonen av den berømte kyllingen Tsipouro i resten av Hellas.
Tsipouro kommer fra Makedonia-regionen. Tsipouro destilleres to ganger fra pressrester av forskjellige hvite druesorter som Roditis, Athiri og Assyrtiko. Etter den første destillasjonen er det noen ganger smakt med anis som tyrkisk raki.
En drink som er destillert som raki eller tsipouro, men i stedet for anis er flavored med mastic, en tre harpiks, selges som en masticha.
Raki, Tsikoudia og Tsipouro destilleres på høsten etter at druehøsten, i vingården i kobberpotter, er destillert fra de presserende rester av druer. For å hindre at moset blir "brent", legges bunnen av fatet ofte med grener av oliventre.

De kommersielle ginvigilantene jobber døgnet rundt på denne tiden av året for å behandle store mengder levert avfall. Tidligere var det noen ganger ingen vin og gin ble ganske enkelt laget av fiken. Selv i dag bruker mange produsenter noen fiken som ingrediens for deres gin.

I motsetning til den tyrkiske Rakı og noen varianter av Tsipouro, inneholder den kretiske Raki ikke anis (fordi da ville det være ouzo!).

Raki blir ufortynnet full, det er den uunngåelige drikken på Kreta, som tilbys for hver velkomst, for hver farvel og etter måltidet.

Det blir ofte sparket svart og selges mer eller mindre "under disken" i misbrukte flasker eller tanker uten en etikett.

Kvalitet og smak kan variere mye, og tilbyr en "god" raki, eller å tilby det er en stor ære. Når det gjelder smak, kan du best sammenligne en god tsikoudia med en italiensk grappa.

På grunn av statlige restriksjoner på tillatelser er det relativt få familiebedrifter på Kreta som har lov til å brenne Raki ved lov.

Hellas ekskursjoner