Greske viner som du burde prøve

Hellas er en av de eldste vinregioner i verden og en av de første vinproducerende områdene i Europa. I antikken var Hellas en av de bemerkelsesverdige produsentene av vin, det tidligste beviset på produksjon går tilbake til 6.500 år siden. Gresk vin btekende prestisje i Romerriket og i middelalderen, ble høyt priset viner eksportert fra Kreta, Monemvasia og andre greske havner.

Den nåværende situasjonen står i kontrast til den greske vinarven. Moderne viner begynner å finne veien i resten av verden på grunn av sin unike smak og de setter også en trend i verden av vinelskere.

Under ferien i Hellas kan du kanskje også prøve en gresk vin, men valget er vanskelig. Jeg vil gi en kort beskrivelse under de ti beste greske viner.

Assyrtiko: Sannsynligvis en av de beste vinene i landet, produsert i hele Hellas, men fra øya Santorini. Et utvalg som beholder sin surhet under modning, resulterer det i en mager hvitvin med sitron smaker og en subtil bitterhet og saltinnhold i ettersmaken.

Moschofilero: Moschofilero vokser i den sentrale delen av Peloponnes og produserer en tørr, aromatisk hvitvin med en skarp karakter, med smakstoner av søt fersken og sitron. Vinene utvikler notater av tørket frukt og aprikoser som de alder.

Agiorgitiko: denne sorten kommer fra Nemea, en vinregion fra Peloponnes. Agiorgitiko viner er fyldig med smaker av søte bringebær, bjørnebær og subtile muskat med bitre urter og myke tanniner. Den rosé viner laget med Agiorgitiko har krydret bringebær toner og en vakker dyp rosa farge.

Malagousia: Malagousia, som hovedsakelig kommer fra Makedonia, betyr fullvin, med balansert surhet og interessante aromaer. Denne hvite druesorten er en ganske ny oppdagelse, brakt tilbake til livet av en vingård i Nord-Hellas.

Xinomavro: Xinomavro settes som "svart syre" er den viktigste drue Macedonia, hovedsakelig i områdene Naousa og Amyndeo.

Vidiano: En av de eldste kretiske hvite druene, Vidiano er en stigende stjerne blant de opprinnelige artene på øya. Det var nesten utryddet til kretiske vinmakere forsto sitt potensial og jobbet hardt for å gjenopplive den. Vidiano produserer elegante viner med en rekke av hvite og gule frukter, sitrus og hvite blomster, men er fortsatt robust og full av smak. Vidiano er et av de viner som gjør en furore i den internasjonale vinverdenen.

Savatiano: også kjent som lørdag drue, er den viktigste hvite variasjonen fra Attika-regionen. Under kald gjæring kan den tilby aromaer av grønt eple og lime. Når den er modnet på eik, er den preget av en kremere smakpalett. Når det er gjæret uten kjøling, gjør det retsina.

Mavrodaphne: "svart laurbær" Hellas er et utvalg som dyrkes hovedsakelig i Peloponnes og Kefalonia. Det er normalt blandet med svart Korintest drue, for å produsere en sen høst dessert vin med en distinkt smak av rosiner og sjokolade og høye tanniner. Noen produsenter blander det med andre varianter og produserer rike og fulle tørrrøde viner.

Vinsanto: dette soltørket søt vin kommer fra øya Santorini og er laget av tre hvite druetyper Assyrtiko, Athiri og Aidani. Det er en vin med aromaer av rosiner, tørkede aprikoser, bringebær og maraschino kirsebær, som også gir en flott kontrast mellom søt og bitter smak forårsaket av de merkbare tanniner, noe du ikke forventer i en hvit vin.

Muscat fra Samos: ulike varianter både tørre og søte, alltid med ganske aromatiske notater. Vin Doux er en av de mest populære typer og mindre sure. En annen Muscat fra Samos Samos Anthemis, i alderen fem år i eik, en gul farge med smaker av butterscotch og fløtekaramell.

Et annet ord om Retsina. I Hellas entusiast bør også prøve Retsina vin, er dette hvitvin fylt med saften av Allepo furu. Retsina viner har aromaer av linolje med en subtil, smertefull, salt ettersmak. For tiden eksperimenterer unge greske produsenter både tradisjonelt og med innovasjon for å utvikle en ny generasjon Retsina.

Hellas ekskursjoner