Kreta diett

I 60-årene, begynte de amerikanske universiteter for å utforske fenomenet høyt liv på Kreta. Resultatet var at på Kreta visse sykdommer i sivilisasjonen på den tiden var mye mindre vanlig enn i andre land. Dette gjelder spesielt for kardiovaskulær sykdom og visse kreftformer. I de siste 2-3 tiårene, disse sykdommene stadig vises på Kreta, tallene er fortsatt godt under gjennomsnittet i EU. Jeg har vært et par ganger på Kreta med urfolk i samtalen, de 90 år og eldre, 1-2 pakke sigaretter per dag, men syntes sunn. Det ble raskt klart de amerikanske studier har vist at lang av kreterne skyldes i stor grad den tradisjonelle kosten av Kreta. Begrepet "kretiske kosthold" ble født. Mange mennesker i industrilandene begynte å kopiere matvaner av kreterne. Begrepet diett er faktisk feil, siden det ikke er et forsøk på å redusere vekt, men i det lange løp å endre livsstil.
Følgende matvarer er seks av vitenskapelige studier, nevnt som årsaker til det gode liv på Kreta.

Olivenolje, den Ketenzer bruke olivenolje til matlaging, baking, steking, og selvfølgelig de deilige salater. Det er viktig at du ikke bare bruke en olivenolje, men en olje som er produsert fra tradisjonelle kretiske oliven varianter. Spesielt oliven rekke Mouratolia kalles ofte. Hvis du ikke har mulighet til å kjøpe olivenolje på Kreta, kan du også sunn og deilig Cretan oliven bestilling via Internett.
Masse fisk og litt kjøtt, tradisjonelt spist nesten daglig fisk på Kreta og kjøtt bare på helligdager som påske. Dette har imidlertid endret seg dramatisk de siste årene.
Masse friske grønnsaker og frukt, som blir spist mange varianter av salatgrønnsaker og urter. Effekten av mange medisinske urter som blir spist i overflod på Kreta er ikke vitenskapelig begrunnet.
Rødvin eller vin i små mengder er bra eller dårlig for helsen er fortsatt uklart. Men vin er klart bedre enn andre alkoholholdige drikkevarer som øl.
Meieriprodukter, som feta ost laget av geit eller sau melk ost virker sunnere enn kyr (høyere andel av sunne fettsyrer).
Ingen tilsetningsstoffer: maten er kjøpt direkte fra bøndene og ikke behandlet industrielt.
Dessverre, vaner og dermed matvaner av folk på Kreta veldig forandret seg siden 60-tallet. Dette kan være grunnen til at begrepet "Cretan diett" er nå mye mindre hørt. I vestlige land i dag er det kalt "Middel diett", som er lik den ovenfor beskrevne gresk diett.
For å komme tilbake som olivenolje, til bordet vårt Mr Apostolos (restaurant i Platanes) Alltid grep olivenolje, gjøre mer på vår salat. Hva er bra bør du ikke være for sparsommelig med det, ifølge hans råd.

Hellas ekskursjoner